Matějovy dobroty
Komentáře
Přehled komentářů
Guláš pražského uzenáře
Suroviny:
600 g hovězí kližky
3 lžíce sádla
2 velké cibule
1 lžíce rajského protlaku
gulášové koření
sůl
česnek
křen
4 plátky šunky (a 10 g)
60 g párků nebo klobásy
olej
cibule
Postup:
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. V kastrolu na sádle osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, do které vložíme maso, protlak, česnek utřený se solí a gulášové koření. Podlijeme velmi malým množstvím vody. Zvolna dusíme ve vlastní šťávě. Necedíme.
Každou porci doplníme roličkou šunky se strouhaným křenem, plátky nakrájeného párku a kolečky cibule osmaženými v oleji.
Pražská jídla 1/7
Matěj,22. 9. 2013 16:01
Černá polévka
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4 - 5
Masový vývar s pasírovanou zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé mocnosti. Podával se v šestinedělí čerstvým maminkám. Tato polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně se mohou snoubit sladké a slané chutě.
Suroviny:
800 g hovězího masa na polévku
200 g uzeného boku
400 g kuřecího skeletu
200 g růžičkové kapusty
300 g mrkve
100 g kořenové petržele
250 g celeru 100 g cibule
100 g másla
100 g slaniny
150 g cukru
sůl
případně muškátový květ
na kostičky nakrájená houska, na másle osmažená
Postup:
Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou houskou.
1 2
Pražská jídla 2/7
Matěj,22. 9. 2013 19:25